Kurczak z Marsalą, szałwią i pieczarkami

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki mąki pszennejgruba sól i świeżo mielony pieprz4 piersi z kurczaka1 łyżka oliwy z oliwek300 gram pieczarek , pociętych na cienkie plasterki1 szalotka, drobno posiekana1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii, plus kilka listków do przybrania? szklanki słodkiego wina Marsala? szklanki śmietany kremówki1 łyżka masła

Wykonanie:

Do płytkiej miski wsypać mąkę, kurczaka obficie posypać solą i pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka na złoty kolor, około 8-10 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć szczelnie folią. Na patelnię wrzucić grzyby, szalotkę oraz szałwię i zalać to wszystko ? szklanki wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić często mieszając, do momentu, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodać wino i śmietanę i ponownie dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, sól i pieprz i starannie wymieszać. Kurczaka polać sosem z grzybami, przyozdobić szałwią i podawać.

Twoja opinia