Kurczak z ryżem, brokułami i dymką

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kurczak (1,5 kg), pocięty na 10 częścigruba sól i pieprz mielony2 łyżeczki oleju roślinnego1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki1 łyżeczka musztardy w proszku? łyżeczki suszonego tymianku? łyżeczki płatków chili1 ? szklanki długoziarnistego ryżu3 szklanki brokułów6 dymek, pokrojonych na cienkie plasterki2 ? szklanki bulionu z kurczaka lub wody

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kawałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i doprawić solą i pieprzem. W żeliwnym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień, na patelnię dodać cebulę, czosnek oraz seler i podsmażać mieszając przez kilka minut. Następnie dodać musztardę, tymianek, płatki chili oraz ryż i podsmażać minutę. Po chwili dodać różyczki brokułów, dymkę oraz bulion. Doprawić solą i pieprzem. Starannie połączyć. Na wierzchu ryżu ułożyć kurczaka skórą do góry i wszystko doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i umieścić całość w piekarniku. Piec około 25-30 minut, do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawić na 5 minut przed podaniem.

Twoja opinia