Lasagne z kurczakiem
Składniki:
opakowanie lazanii (50 dag)Sos beszamelowy:5 dag masła2 łyżki mąki1/2 l mlekagałka muszkatołowasólpieprz białynadzienie:cebula2?3 ząbki czosnku25 dag brokułówcukinia3 kolorowe papryki50 dag filetów z piersi kurczaka4 łyżki oliwypuszka pomidorówkostka bulionu warzywnego25 dag mozzarellibazyliaoreganosól, pieprz
Przygotowanie:
Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2?3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180?C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje