Mini pizze z pecorino, rukolą i pomidorami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

oliwa z oliwek1 szklanka pomidorków koktajlowychgruba sól i mielony pieprzrazowe ciasto na pizzę, świeże lub rozmrożone*? łyżeczki suszonych płatków chili3 szklanki rukoli90 gram sera Pecorino Romano, w płatkach1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 450 st. C. W małej miseczce umieścić pomidorki posypane solą oraz pieprzem i rozgnieść je rękami. Ciasto na pizzę podzielić na 4 części, rozwałkować i umieścić na blasze posmarowanej oliwą. Na każdym kawałku ciasta rozłożyć rozgniecione pomidorki oraz rozsypać płatki chili. Wstawić do piekarnika na około 18 ? 20 minut, aż ciasto będzie złote. W misce wymieszać rukolę z serem Pecorino i położyć na upieczonym cieście. Podawać skropione octem.

Razowe ciasto na pizzę*:

składniki:1 ? szklanki ciepłej wody2 torebki suszonych drożdży? szklanki oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżeczki grubej soli2 szklanki mąki pszennej2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Wykonanie:Do dużej miski wlać wodę i posypać ją drożdżami. Odstawić na około 5 minut, do spienienia. Do miski dodać cukier, olej, sól i starannie wymieszać. Do całości dodać mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto wyjąć z miski, przełożyć na blat wysypany mąką i zagniatać prze 15 sekund. Podzielić na dwie kulki, położyć na talerzu, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 60 minut. Zawinąć w folię i zamrozić, przetrzymywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce.

Twoja opinia