Muffinki orzechowe
Składniki:
? ? szklanki mąki pełnoziarnistej? ? szklanki mąki pszennej? 1/3 jasnobrązowego cukru? 1 ? łyżeczki przyprawy ?pumpkin pie? *? 1 łyżeczka sody? ? łyżeczki soli? ? szklanki mleka? 1/3 szklanki melasy? 6 łyżek oleju rzepakowego? 2 duże jajka? 1 ? szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych? 1 szklanka drylowanych daktyli, grubo siekanych
Wykonanie:
?Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować 12 papilotek na muffinki. W dużej misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, przyprawę ?pumpkin pie?, sodę i sól.
? W osobnej misce połączyć: mleko, melasę, olej, jajka następnie dodać tą mieszaninę do mieszaniny z mąką. Dodać orzechy i daktyle i delikatnie połączyć.
? Podzielić ciasto między papilotki. Piec do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy po wyjęciu (20-23 minuty). Studzić na kratce.
Przygotowanie przyprawy ?pumpkin pie? :
? 1 łyżeczka mielonego cynamonu? 2łyżeczki mielonego imbiru? ? łyżeczki mielonych goździków? ? łyżeczki mielonego ziela angielskiego? ? łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej? duża szczypta kardamonu
Składniki starannie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje