Muffinki orzechowe

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? ? szklanki mąki pełnoziarnistej? ? szklanki mąki pszennej? 1/3 jasnobrązowego cukru? 1 ? łyżeczki przyprawy ?pumpkin pie? *? 1 łyżeczka sody? ? łyżeczki soli? ? szklanki mleka? 1/3 szklanki melasy? 6 łyżek oleju rzepakowego? 2 duże jajka? 1 ? szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych? 1 szklanka drylowanych daktyli, grubo siekanych

Wykonanie:

?Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować 12 papilotek na muffinki. W dużej misce wymieszać mąkę, brązowy cukier, przyprawę ?pumpkin pie?, sodę i sól.

? W osobnej misce połączyć: mleko, melasę, olej, jajka następnie dodać tą mieszaninę do mieszaniny z mąką. Dodać orzechy i daktyle i delikatnie połączyć.

? Podzielić ciasto między papilotki. Piec do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy po wyjęciu (20-23 minuty). Studzić na kratce.

Przygotowanie przyprawy ?pumpkin pie? :

? 1 łyżeczka mielonego cynamonu? 2łyżeczki mielonego imbiru? ? łyżeczki mielonych goździków? ? łyżeczki mielonego ziela angielskiego? ? łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej? duża szczypta kardamonu

Składniki starannie wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Twoja opinia