Muffinki z gruszkami i granolą

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki

1 szklanka mąki? szklanki mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki soli? łyżeczki mielonego cynamonu2 duże jajka? szklanki jasnobrązowego cukru? szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu2 łyżki roztopionego masła2 gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę3/4 szklanki muslido posypania granola

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 12 standardowych foremek na muffinki wyłożyć papilotkami. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.W osobnej misce połączyć jajka, brązowy cukier, jogurt i roztopione masło. Mieszaninę tę dodać do mieszaniny mąki i wymieszać, a następnie dodać musli i pokrojone gruszki i ponownie delikatnie wymieszać.Posypka z granoli: w misce wymieszać razem ? szklanki musli, ? szklanki mąki pszennej i jasnobrązowy cukier oraz ? łyżeczki soli. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i połączyć wszystko rękoma do powstania grudek.Rozdzielić ciasto równomiernie między foremkami. Z wierzchu posypać granolą. Piec około 20minut, do czasu, aż patyczek wbity w środek muffinki po wyjęciu będzie suchy. Studzić na kratce, podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Uwagi kucharskie:

Niskotłuszczowy jogurt zastępuje większą ilość masła, sprawia, że muffinki są bardziej wilgotne i mają subtelny zapach. Dodatek mąki pełnoziarnistej czyni je zdrowszymi.

Twoja opinia