Mule w sosie śmietanowym
Składniki:
1 kg małży2 szklanki białego wytrawnego wina100 ml śmietanymasło bądź oliwa z oliwek, ja użyłam oliwy1-2 małe cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz
Przygotowanie:
Świeże małże wyszorować pod bieżącą wodą, pozbyć się wodorostów. Małże powinny się zamknąć w czasie mycia. Jeśli się nie zamykają to popukać w nie i jeśli nadal są dość szeroko otwarte to wyrzucić. Małże mrożone rozmrozić i umyć.
W sporym garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę, gdy już będzie miękka, dorzucić przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dolać wino i gdy całość zacznie się gotować, wrzucić małże. Przykryć i gotować przez około 10 minut, potrząsając garnkiem. W połowie gotowania zamieszać zawartość garnka.
Sos chwilę pogotować żeby trochę odparował, a następnie dodać do niego śmietanę. Dobrze jest odlać trochę sosu do kubka i wlać tam śmietanę, wymieszać dokładnie i dopiero potem wlać do garnka. Po wlaniu śmietany już sosu nie gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w półmiskach, obficie polewając sosem. Bardzo dobrze smakuje z bagietkę lub bułeczkami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje