Okrągłe ciasteczka czekoladowo ? kawowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki mąki pszennej

? szklanki niesłodzonego kakao

4 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki masła

? szklanki brązowego cukru

1 duże jajko

120 gram mlecznej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej

1 łyżka mleka

cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Do średniej miski przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek pieczenia i sól. Mikserem utrzeć masło i brązowy cukier na puszystą masę. Następnie dodać jajko, dokładnie zmiksować i dodać schłodzoną czekoladę. Stopniowo dodawać mąkę oraz mleko miksując całość na niskich obrotach.

Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią i wsadzić do lodówki na około 45minut. Rozgrzać piekarnika do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i uformować 1 calowe kulki. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć je w odstępach na blasze. Wstawić do piekarnika i piec około 12 ? 14 minut, do momentu, aż zaczną pękać. Po wyjęciu ciasteczka będą jeszcze miękkie, należy odstawić je do ostygnięcia wtedy stwardnieją.

 

 

 

Twoja opinia