Okrągłe ciasteczka czekoladowo ? kawowe
Składniki:
? szklanki mąki pszennej
? szklanki niesłodzonego kakao
4 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki masła
? szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
120 gram mlecznej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
1 łyżka mleka
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Do średniej miski przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek pieczenia i sól. Mikserem utrzeć masło i brązowy cukier na puszystą masę. Następnie dodać jajko, dokładnie zmiksować i dodać schłodzoną czekoladę. Stopniowo dodawać mąkę oraz mleko miksując całość na niskich obrotach.
Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią i wsadzić do lodówki na około 45minut. Rozgrzać piekarnika do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i uformować 1 calowe kulki. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć je w odstępach na blasze. Wstawić do piekarnika i piec około 12 ? 14 minut, do momentu, aż zaczną pękać. Po wyjęciu ciasteczka będą jeszcze miękkie, należy odstawić je do ostygnięcia wtedy stwardnieją.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje