Orzechowe ciasteczka z dżemem truskawkowym

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

? szklanki masła, bardzo miękkiego

? szklanki cukru

1 duże żółtko jaja, lekko roztrzepane

1 duże białko jaja, lekko roztrzepane

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ? szklanki mąki

szczypta soli

? szklanki prażonych orzechów laskowych, bez skórki

dżem truskawkowy

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. W dużej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło oraz cukier.  Dodać żółtko oraz wanilię i ponownie starannie zmiksować. Dodać mąkę oraz sól i mieszać do starannego połączenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Orzechy laskowe rozdrobnić przy pomocy blendera. A następnie przełożyć do głębszego talerza i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Ciasto wyjąć z lodówki i uformować z niego 2,5 cm kulki. Każdą kulkę ciasta zamoczyć w białku, a następnie obtoczyć w orzechach. Ułożyć w odstępach 3 centymetrów na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Każdą kulkę nacisnąć kciukiem, aby powstało w niej wgłębienie i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po upływie tego czasu wysunąć blachę z piekarnika i końcem drewnianej łyżki ponownie nacisnąć wgłębienia we wszystkich ciasteczkach. Piec jeszcze na 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wypełnić każde wgłębienie dżemem.

 

 

 

 

Twoja opinia