Orzechowe ciasteczka z dżemem truskawkowym
Składniki:
? szklanki masła, bardzo miękkiego
? szklanki cukru
1 duże żółtko jaja, lekko roztrzepane
1 duże białko jaja, lekko roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ? szklanki mąki
szczypta soli
? szklanki prażonych orzechów laskowych, bez skórki
dżem truskawkowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. W dużej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło oraz cukier. Dodać żółtko oraz wanilię i ponownie starannie zmiksować. Dodać mąkę oraz sól i mieszać do starannego połączenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Orzechy laskowe rozdrobnić przy pomocy blendera. A następnie przełożyć do głębszego talerza i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Ciasto wyjąć z lodówki i uformować z niego 2,5 cm kulki. Każdą kulkę ciasta zamoczyć w białku, a następnie obtoczyć w orzechach. Ułożyć w odstępach 3 centymetrów na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Każdą kulkę nacisnąć kciukiem, aby powstało w niej wgłębienie i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po upływie tego czasu wysunąć blachę z piekarnika i końcem drewnianej łyżki ponownie nacisnąć wgłębienia we wszystkich ciasteczkach. Piec jeszcze na 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wypełnić każde wgłębienie dżemem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje