Ośmiornice w białym winie

Czas: powyżej 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

80 dag ośmiornic1/2 szklanki oliwy2 szklanki bulionu warzywnego75 ml białego winasól3?4 ząbki czosnkupęczek natki pietruszki1/2 pęczka mięty2?3 łyżki soku z cytrynypieprz

Przygotowanie:

Ośmiornice opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy. Zalać bulionem i winem. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż płyn odparuje. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest już miękkie.

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny, resztą oliwy oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać do ośmiornic, wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem pitą.

Ośmiornice w białym winie, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia