Pączki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:
-120 dag mąki
-30 dag masła
-30 dag cukru
-1/2 litra mleka
-12 jaj
-10 dag drożdży
-100 dag marmolady
-2 olejki śmietankowe
-odrobina soli
-cukier puder
-olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Rozczyn wykonujemy z drożdży, mleka i mniej więcej 1/3 mąki.
2. Kiedy podrośnie roztapiamy masło i dodajemy do rozczynu, razem z pozostałą częścią mąki, jajkami, olejkiem, cukrem i solą.
3. Wyrabiamy ciasto na pączki i gdy te podrośnie ? formujemy kulki wkładając do środka marmoladę, po czym kładziemy pączki na posypanej mąką desce.
4. Kiedy ciasto podrośnie smażymy pączki na gorącym oleju.
5. Pod koniec posypujemy pączki cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.

Pączki, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia