Pieczony łosoś z limonką i kolendrą podawany z sezamowymi szparagami

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 filety z łososia bez skóry 170 gram każdygruba sól i świeżo mielony pieprz? szklanki soku z limonki2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżka posiekanych świeżych liści kolendry1 ? kg szparagów, pociętych na kawałki długości 5 cm2 łyżki oliwy z oliwek1 ? łyżeczki nasion sezamu

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Filety z łososia umieścić obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju, doprawić solą oraz pieprzem i piec około 10 ? 13minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa i różowa. W międzyczasie szparagi starannie pokryć oliwą oraz solą i umieścić na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, przewracając delikatnie w połowie pieczenia. Po upływie tego czasu posypać sezamem i piec jeszcze 5 minut, aż szparagi się zarumienią. Po upieczeniu delikatnie je przemieszać i odstawić na kilka minut. Gdy ryba będzie gotowa wyjąć ją z piekarnika i przy pomocy szpachelki umieścić na talerzu. W małej miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i cukier. Gotowym sosem polać rybę, całość podawać posypaną liśćmi kolendry obok szparagów z sezamem.

Twoja opinia