Pierniczki z migdałami
Składniki na ciasteczka:
? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
? łyżeczki mielonego cynamonu
? łyżeczki mielonego imbiru
? łyżeczki startej gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonych goździków
? szklanki migdałów, prażonych, bez skórki w całości
45 gram orzechów laskowych, prażonych bez skórki
45 gram kandyzowanej skorki pomarańczowej, pokrojonej w drobną kostkę
45 gram kandyzowanej skórki cytrynowej, pokrojonej w drobną kostkę
4 daktyle bez pestek, posiekane
90 gram masy marcepanowej
? szklanki dżemu morelowego
3 duże jajka
? szklanki brązowego cukru
Do dekoracji:
? szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
migdały, w całości, obrane, do dekoracji
Wykonanie:
Najpierw należy zrobić ciasto. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy. Migdały oraz orzechy zmiksować na mniejsze kawałki. Następnie dodać kandyzowane skórki oraz daktyle i ponownie zmiksować na drobne kawałeczki. Następnie kolejno dodawać wymienione składniki za każdym razem starannie łącząc całość: dżem, jajka, brązowy cukier i mąka. Po dokładnym połączeniu składników, zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić na całą noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Przy pomocy niedużej łyżki do lodów, nakładać na blachę wyłożoną pergaminem porcje ciasta w odstępach 3 centymetrów. Na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć 3 migdały. Piec przez około 14 minut aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasteczka całkowicie ostygną w miseczce wymieszać cukier puder z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wszystkie ciasteczka.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje