Pierniczki z migdałami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki na ciasteczka:

? szklanki mąki pszennej

? łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczki soli

? łyżeczki mielonego cynamonu

? łyżeczki mielonego imbiru

? łyżeczki startej gałki muszkatołowej

? łyżeczki mielonych goździków

? szklanki migdałów, prażonych, bez skórki w całości

45 gram orzechów laskowych, prażonych bez skórki

45 gram kandyzowanej skorki pomarańczowej, pokrojonej w drobną kostkę

45 gram kandyzowanej skórki cytrynowej, pokrojonej w drobną kostkę

4 daktyle bez pestek, posiekane

90 gram masy marcepanowej

? szklanki dżemu morelowego

3 duże jajka

?  szklanki brązowego cukru

Do dekoracji:

? szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

migdały, w całości, obrane, do dekoracji

Wykonanie:

Najpierw należy zrobić ciasto. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy. Migdały oraz orzechy zmiksować na mniejsze kawałki. Następnie dodać kandyzowane skórki oraz daktyle i ponownie zmiksować na drobne kawałeczki. Następnie kolejno dodawać wymienione składniki za każdym razem starannie łącząc całość: dżem, jajka, brązowy cukier i mąka. Po dokładnym połączeniu składników, zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić na całą noc do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Przy pomocy niedużej łyżki do lodów, nakładać na blachę wyłożoną pergaminem porcje ciasta w odstępach 3 centymetrów. Na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć 3 migdały. Piec przez około 14 minut aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasteczka całkowicie ostygną w miseczce wymieszać cukier puder z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wszystkie ciasteczka.

 

 

 

 

 

 

Twoja opinia