Pierogi z bryndzą i oscypkiem
Składniki:
CIASTO :2 szklanki (35 dag) mąkijajkołyżka olejusólFARSZ:20 dag bryndzy10 dag oscypka10 dag mielonego tłustego twarogucebulajajko2 łyżki masłasól, świeżo mielony pieprz20 dag boczku
Przygotowanie:Ciasto : mąkę przesiać, dodać jajko, szczyptę soli, 1/2 szklanki letniej wody wymieszanej z olejem. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć miską, by nie wysychało, i odstawić na około 30 minut.
Farsz : bryndzę utrzeć ze startym na drobnej tarce oscypkiem oraz twarogiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do farszu. Wbić jajko, przyprawićsolą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wyciąć krążki o średnicy 6?7 cm. Na środku krążków ułożyć po łyżce przygotowanego farszu. Zlepić brzegi. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Do wrzątku wkładać partiami pierogi. Zamieszać. Gdy wypłyną, dogotować jeszcze 2?3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z smażonym boczkiem
Dzisiejsze wydarzenia i promocje