Pierogi z jagodami
Składniki:
CIASTO:2 szklanki mąki (35 dag)jajkoszczypta soliNADZIENIE:60 dag jagód (świeżych lub mrożonych)5 dag cukru (najlepiej w kostkach)szczypta cynamonuszklanka śmietany
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wbić jajko, wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody, oprószyć szczyptą soli, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką lub foremką wykroić krążki.
Jagody przebrać, umyć, poczekać, aż wyschną. Posypać cynamonem (mrożonych nie rozmrażać, przed nadziewaniem pierogów posypać cynamonem). Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę jagód, dodać po pół kostki lub pół łyżeczki cukru. Krążki składać na pół, lekko ugniatając jagody palcem (uważać, by owoce nie dostały się między brzegi pierożków). Dość mocno naciągnąć ciasto i dokładnie zlepić, formując dekoracyjny brzeg.
Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu, lekko osolić. Wrzucić pierogi, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na sitku. Podawać ze śmietaną.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje