Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Ta klasyczna francuska kombinacja składników sprawdza się, też doskonale jako sos do ryb, takich jak łosoś i pstrąg pieczony.

Składniki:

4 piersi z kurczaka, bez kości i bez skóry? łyżeczki soli? łyżeczki pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek? szklanki białego wytrawnego wina, lub rosół? szklanki śmietany kremówki2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka suszonego estragonu

Wykonanie:

Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Obsmażać przez około 10-12 minut obracając raz. Przenieść na talerz, trzymać w cieple.Wlać wino na gorącą patelnię, gotować, mieszając, aż objętość zmniejszy się o połowę czyli około 1 minuty. Dodać musztardę i estragon i trzepaczką ubić krem gotując około 2 minut, do czasu zagęszczenia sosu.Kurczaka wraz z wytworzonym sokiem położyć na talerzu i polać gotowym sosem.

Twoja opinia