Pizza z ricottą i grillowanymi pomidorami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka sera ricotta120 gram startego parmezanusól i pieprz1 duże jajko, lekko roztrzepane450 gram gotowego ciasta na pizzę4 łyżki oliwy z oliwek450 gram pomidorków koktajlowych1 duży, żółty pomidor, pokrojony w pół księżyce2 łyżki świeżych liści oregano, do serwowania

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 260 st. C. W misce wymieszać ricottę, parmezan oraz jajko, całość doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia posmarować oliwą i rozłożyć na niej ciasto. Posmarować je masą z ricottą. Na drugiej blasze ułożyć pomidorki koktajlowe, skropione oliwą oraz oprószone pieprzem i solą. Piec je na dolnej półce piekarnika, około 15 minut, aż będą miękkie, a ich skórki popękają. Na górnej półce piekarnika piec jednocześnie pizzę. Pomidorki wyjąć z piekarnika, gdy będą gotowe, pizzę zaś piec do momentu, aż będzie miała złoty kolor. Na upieczonej pizzy rozłożyć pomidorki koktajlowe oraz żółtego pomidora , całość posypać świeżym oregano.

Twoja opinia