Placek czekoladowy z migdałami
Składniki:
10 dag migdałów20 dag gorzkiej czekoladykostka masła6 jajekszklanka cukru1/2 szklanki mąki2 łyżki Kakao1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia2 łyżki spirytusumasło i mąka do blachy2 łyżki płatków migałowychkilka orzechów pekan
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć. Masło stopić z 15 dag czekolady. Płynną masę przelać do miski. Wbijać po kolei żółtka, cały czas ucierać. Białka ubić na pianę, wsypując po łyżce cukier. Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać migdały, wlać spirytus, wymieszać. Pianę delikatnie (najlepiej łyżką) połączyć z masą. Podłużną formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę. Piec 50 minut w temp. 180°C. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, ew. ozdobić orzechami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje