Placek mięsny
Składniki:
30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego15 dag wędzonego boczku2 szalotki20 dag marchewkiopakowanie mrożonego ciasta francuskiego3 żółtka1 jajkoszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki olejusól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać, drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso, chwilkę dusić. Zdjąć z ognia. Starannie wymieszać z żółtkami, gałką, solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić. Lekko rozwałkować. Podzielić na 2 kawałki. Jednym wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem. Włożyć farsz. Przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Zrobić w wierzchnim płacie otwór, przez który uleci para. Piec 35?40 min w temperaturze 200°C. Podawać z zieloną sałatą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje