Proste ciasto czekoladowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Masło, do wysmarowania brytfanki

? szklanki kakao

1 ? szklanki mąki

1 ? szklanki cukru

1 ? łyżeczki sody oczyszczonej

? łyżeczki proszku do pieczenia

?  łyżeczki soli

2 duże jajka

? szklanki maślanki

? szklanki ciepłej wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lukier czekoladowy*

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 centymetrów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Do miski przesiać mąkę oraz kakao, a następnie dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie zamieszać, a następnie dodać jajka, maślankę, wodę, olej i ekstrakt wanilii. Całość połączyć w jednolitą masę przy pomocy miksera. Gotowe ciasto podzielić równomiernie pomiędzy dwie brytfanki i piec około 35 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Jeden blat ciasta ułożyć na paterze i pokryć ? lukru czekoladowego, na wierzchu ułożyć drugi blat ciasta. Całość pokryć pozostałą częścią lukru, przechowywać w lodówce.

Lukier czekoladowy:

Składniki:

2 ? szklanki cukru pudru

? szklanki niesłodzonego kakao w proszku

szczypta soli

170 gram serka philadelphia, w temperaturze pokojowej

75 gram miękkiego masła

250 gram gorzkiej czekolady, stopionej i lekko przestudzonej

? szklanki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Masło i ser ubić by pomocy miksera na jednolitą puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiany cukier, kakao oraz sól. Po dokładnym połączeniu składników jednolitym strumieniem dodać do masy stopioną czekoladę oraz kwaśną śmietanę. Miksować do momentu, aż masa będzie jednolita.

 

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.