Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Masło, do wysmarowania brytfanki
? szklanki kakao
1 ? szklanki mąki
1 ? szklanki cukru
1 ? łyżeczki sody oczyszczonej
? łyżeczki proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
2 duże jajka
? szklanki maślanki
? szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lukier czekoladowy*
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 centymetrów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Do miski przesiać mąkę oraz kakao, a następnie dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie zamieszać, a następnie dodać jajka, maślankę, wodę, olej i ekstrakt wanilii. Całość połączyć w jednolitą masę przy pomocy miksera. Gotowe ciasto podzielić równomiernie pomiędzy dwie brytfanki i piec około 35 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Jeden blat ciasta ułożyć na paterze i pokryć ? lukru czekoladowego, na wierzchu ułożyć drugi blat ciasta. Całość pokryć pozostałą częścią lukru, przechowywać w lodówce.
Lukier czekoladowy:
Składniki:
2 ? szklanki cukru pudru
? szklanki niesłodzonego kakao w proszku
szczypta soli
170 gram serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
75 gram miękkiego masła
250 gram gorzkiej czekolady, stopionej i lekko przestudzonej
? szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Masło i ser ubić by pomocy miksera na jednolitą puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiany cukier, kakao oraz sól. Po dokładnym połączeniu składników jednolitym strumieniem dodać do masy stopioną czekoladę oraz kwaśną śmietanę. Miksować do momentu, aż masa będzie jednolita.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje