Pulpeciki z dorsza

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

25 dag suszonego dorsza (lub 30 dag  filetów świeżego)25 dag mączystych ziemniakówcebula3 łyżki posiekanej natki pietruszki400 ml portosólpieprzgałka muszkatołowa2?3 jajka600?800 ml oleju do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Suszonego dorsza moczyć minimum 12 godzin w zimnej, często zmienianej wodzie. Osączyć, gotować ok. 15 min we wrzątku. Wyjąć, ostudzić, zdjąć skórę, usunąć ości, mięso zemleć. (Świeżego dorsza obgotować w lekko osolonej wodzie, osączyć). Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, opłukać, gotować 25?30 min, odlać, odparować, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. Ziemniaki połączyć ze zmieloną rybą, cebulą i posiekaną natką. Dokładnie wymieszać z porto, solą i pieprzem. Dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Do masy wbić jajka, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpeciki, smażyć w głębokim oleju na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące.

Pulpeciki z dorsza, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia