Rumowe kulki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

olej roślinny

? szklanki masła, pokrojonego na kawałki

170 gram mlecznej czekolady, drobno posiekanej

3 duże jajka

? szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

? łyżeczki grubej soli

? szklanki mąki pszennej

około ? szklanki rumu

gruboziarnisty cukier do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Brytfankę o wymiarach 30 na 42 centymetry wysmarować delikatnie olejem i odstawić. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Odstawić, aby całość lekko przestygła. W misce wymieszać jajka, brązowy cukier, wanilię oraz sól. Stopniowo dodawać do tego mieszaninę czekolady, stale mieszając. Do masy wsypać mąkę i połączyć w jednolitą masę. Ciasto przelać do przygotowanej brytfanki, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wystudzone ciasto porwać na małe kawałki i rozdrobnić mikserem. Dodać rum i mieszać , aż okruchy zaczną tworzyć spójną masę (w razie potrzeby należy dodać więcej rumu). Z masy uformować małe kuleczki, które starannie obtoczyć w grubym cukrze i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.

 

 

 

 

Twoja opinia