Sałatka z kurczakiem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Zaletą tej sałatki jest to, że można składniki przygotować wcześniej, trzymać je w lodówce w oddzielnych pojemnikach i połączyć ze sobą przed samym podaniem.

Składniki:

6 plasterków boczku4 piersi z kurczakagruba sól i świeżo mielony pieprz3 śliwkowe pomidory, pokrojone podłużnie? małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej2 łodygi selera, pokrojonego w poprzeczne paski o grubości 0,5 cm? szklanki majonezu light1 łyżka octu z białego wina2 garście liści sałaty

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyłożyć blachę folią aluminiową. Ułożyć na niej boczek i piec 10 minut, aż tłuszcz się wytopi. Zsunąć boczek na bok blachy, następnie oprószyć kurczaka solą i pieprzem, ułożyć obok boczku i piec około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący a kurczak upieczony. Bekon przełożyć na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem, aby wchłonął tłuszcz. Kurczaka zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie, w dużej misce wymieszać pomidory, sałatę, cebulę, selera, majonez i ocet. Kurczaka pociąć na kawałki i dodać do miski, doprawić solą i pieprzem. Podawać sałatkę z kurczaka na liściach sałaty posypaną boczkiem.

Twoja opinia