Sataje z kurczaka z sosem orzechowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będzie 12 metalowych lub drewnianych patyczków do szaszłyków. Jeżeli korzysta się z drewnianych patyczków, należy je przed użyciem dokładnie namoczyć w wodzie, aby zapobiec ich przypaleniu się na grillu.

Składniki:

? szklanki masła orzechowego3 łyżki chutneyu z mango2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki2 łyżki sosu sojowego1 ząbek czosnku, drobno posiekany? czerwonych płatków chilligruba sól i świeżo mielony pieprz1 1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojonych na 2,5 cm kawałki , w poprzek włókien1 łyżka oleju roślinnegoświeża kolendra do przybrania

Wykonanie:

Przy pomocy blendera zrobić sos, połączyć : masło orzechowe, chutney, sok z limonki, 1 łyżkę sosu sojowego, pieprz, czosnek, płatki chilli, ? łyżeczki soli i ? szklanki wody. Starannie połączyć składniki. Odstawić. Wszystkie kawałki kurczaka ponabijać na patyczki, doprawić solą i pieprzem. Posmarować przygotowanym sosem. Posmarować grill oliwą. Grillować kurczaka około 3 minut z każdej strony, przełożyć na półmisek, podawać posypane kolendrą, a w razie potrzeby podać z sosem z chutney.

Twoja opinia