Schab z warzywami po indyjsku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

50 dag schabu bez kości2-3 łyżki sklarowanego masła4 średniej wielkości pomidory2 nieduże cebule3 ząbki czosnkukawałek świeżego kłącza imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanegonatka pietruszki1/2 szklanki bulionu warzywnegosól

PRZYGOTOWANIE:

Cebule i czosnek obierz. Jedną cebulę pokrój na ćwiartki, drugą i czosnek drobno posiekaj i przesmaż, energicznie mieszając, na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (lub na cząstki) pomidory, łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki i sproszkowany lub świeży starty imbir. Ciągle mieszając, posól wszystko do smaku i smaż jeszczce kilka minut. Następnie pokrój mięso w kostkę, dorzuć do rondla z warzywami, podlej 2-3 łyżkami bulionu, starannie wymieszaj, rondel przykryj. Niech jego zawartość dusi się razem mniej więcej pół godziny. Od czsu do czasu zajrzyj do rondla i, jeśli trzeba, wlej odrobinę bulionu. Do podstawowej wersji tego dania Hindusi niekiedy dodają jeszcze jakieś inne warzywa, głównie zielony groszek – świeży (na początku gotowania) lub osączony konserwowy (na 2-3 min przed zdjęciem rondla z ognia). Gotową gorącą potrawę podaje się z chlebkiem chappati.

 

Schab z warzywami po indyjsku, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia