Smażone kwiaty cukinii
Składniki:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki kukurydzianej
sól i świeżo zmielony pieprz
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
olej roślinny do głębokiego smażenia
16 kwiatów cukinii lub innego warzywa z rodziny dyniowatych
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą, pół łyżeczki soli, pieprz i wodę. Odstawiamy na godzinę.
Do garnka do głębokiego smażenia wlewamy pięciocentymetrową warstwę oleju, który rozgrzewamy do 190 st. (gdy nie mamy kuchennego termometru, wystarczy wrzucić kroplę ciasta, gdy szybko wypłynie olej jest gotowy).
Obtaczamy w cieście kwiaty i kolejno wkładamy do oleju. Kwiaty nie powinny stykać się ze sobą. Smażymy, raz tylko obracając, aż kwiaty będą chrupiące (1-2 minuty). Wyjmujemy cedzakiem i odsączmy na papierowym ręczniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje