Smażone kwiaty cukinii

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1/4 szklanki mąki pszennej

1/4 mąki kukurydzianej

sól i świeżo zmielony pieprz

1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej

olej roślinny do głębokiego smażenia

16 kwiatów cukinii lub innego warzywa z rodziny dyniowatych

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą, pół łyżeczki soli, pieprz i wodę. Odstawiamy na godzinę.

Do garnka do głębokiego smażenia wlewamy pięciocentymetrową warstwę oleju, który rozgrzewamy do 190 st. (gdy nie mamy kuchennego termometru, wystarczy wrzucić kroplę ciasta, gdy szybko wypłynie olej jest gotowy).

Obtaczamy w cieście kwiaty i kolejno wkładamy do oleju. Kwiaty nie powinny stykać się ze sobą. Smażymy, raz tylko obracając, aż kwiaty będą chrupiące (1-2 minuty). Wyjmujemy cedzakiem i odsączmy na papierowym ręczniku.

 

Smażone kwiaty cukinii, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia