Śnieżne pierniczki
Składniki:
1 ? szklanki cukru pudru
2 ? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
? łyżeczki cynamonu, mielonego
? łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo mielonej
? łyżeczki goździków, mielonych
? łyżeczki sody
? szklanki masła, w temperaturze pokojowej
? szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
? szklanki melasy
? łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. W papierowej torbie umieścić cukier puder. W średniej misce wymieszać mąkę, pieprz, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sodę. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę brązowy cukier, masło i melasę. Następnie dodać jako oraz wanilię i zmiksować na jednolitą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszaninę mąki. Z jednolitej masy formować małe kulki i układać na blasze w odstępach około 1,5 cm. Piec około 15 minut do momentu, aż ciasteczka będą złote, twarde i lekko popękane. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Po upływie tego czasu partiami wkładać ciasteczka do torby z cukrem pudrem i mocno potrząsać, aby wszystkie ciasteczka były obtoczone. Odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Po wystygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje