Śnieżne pierniczki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 ? szklanki cukru pudru

2 ? szklanki mąki pszennej

? łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego

? łyżeczki cynamonu, mielonego

? łyżeczki ziela angielskiego, mielonego

? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo mielonej

? łyżeczki goździków, mielonych

? łyżeczki sody

? szklanki masła, w temperaturze pokojowej

? szklanki brązowego cukru

1 duże jajko

?  szklanki melasy

?  łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. W papierowej torbie umieścić cukier puder. W średniej misce wymieszać mąkę, pieprz, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sodę. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę brązowy cukier, masło i melasę. Następnie dodać jako oraz wanilię i zmiksować na jednolitą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszaninę mąki. Z jednolitej masy formować małe kulki i układać na blasze w odstępach około 1,5 cm. Piec około 15 minut do momentu, aż ciasteczka będą złote, twarde i lekko popękane. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Po upływie tego czasu partiami wkładać ciasteczka do torby z cukrem pudrem i mocno potrząsać, aby wszystkie ciasteczka były obtoczone. Odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Po wystygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 

 

 

 

Twoja opinia