Spaghetti z klopsikami
Składniki:
1 duże jajkogruba sól i mielony pieprz1 duża cebula, drobno posiekana6 ząbków czosnku, posiekanych? szklanki bułki tartej? szklanki drobno startego parmezanu, plus więcej do posypania240 gram mielonego mięsa wieprzowego240 gram mielonego mięsa z indyka1 łyżeczka przypraw włoskiej2 łyżki oliwy z oliwek800 gram pomidorów z puszki, krojonych bez skóry400 gram makaronu spaghetti
Wykonanie
Do dużej miski włożyć następujące składniki: jajka, ? szklanki wody, 1 łyżeczkę soli, ? łyżeczki pieprzu, ? łyżeczki przyprawy włoskiej, połowę posiekanej cebuli, połowę czosnku, starty parmezan, wieprzowinę i indyka. Wszystko starannie połączyć ze sobą, uformować 16 małych klopsików. Klopsiki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez kilka minut do uzyskania brązowego koloru. Przełożyć na talerz i odstawić. Na patelni podsmażyć cebulę, po około 5 minutach, jak cebula będzie miękka dodać czosnek, ? łyżeczki przyprawy włoskiej i starannie wymieszać. Do cebuli dodać ? szklanki wody, pomidory oraz z powrotem klopsiki, przykryć i dusić około 20 minut. W garnku z osolonym wrzątkiem ugotować makaron. Po ugotowaniu klopsiki wyjąć z sosu i odstawić na chwilę, ugotowany makaron wymiesza z sosem i przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć klopsiki. Podawać od razu posypane parmezanem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje