Steki z sosem bearneise
Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej3 łyżki oliwy4 łyżki octu winnego2 łyżki białego wytrawnego wina2 szalotkigałązka świeżego estragonuszczypta tymianku4 żółtka1/2 kostki masłasól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki posiekać. Do rondelka wlać wino i ocet, dodać posiekane szalotki, estragon i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Wyjąć estragon, rondelek wstawić do naczynia z gorącą wodą. Dodać żółtka i szczyptę soli. Wymieszać, dodawać wiórki masła (łyżkę odłożyć) i ubijać, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, dodać tymianek. Plastry polędwicy lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć befsztyki po 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć znów po minucie. Dodać łyżkę masła i dosmażyć befsztyki na najmniejszym ogniu przez 1 minutę. Podawać z sosem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje