Stroganoff

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 kg wołowiny , oczyszczonej z nadmiaru tłuszczu i pokrojonej w cienkie plastry (około 1cm grubości i 3 cm długości)1 duża cebula, posiekana450 gram pieczarek, przekrojonych na połowęgruba sól i świeżo mielony pieprz2 łyżki mąki ziemniaczanej? szklanki kwaśnej śmietany niskotłuszczowej2 łyżki musztardy Dijongotowany cienki makaron jajecznyposiekany świeży koperek, do przybrania

Wykonanie:

Do dużego garnka wrzucić wołowinę, cebulę, pieczarki 1 ? łyżeczki grubej soli i 1 łyżeczkę pieprzu, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 8 godzin. Pod koniec gotowania w szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Do małego garnka wlać 1 chochlę płynu z gotowania mięsa i podgrzewając połączyć z mąką, gotować chwilę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę i musztardę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać do mięsa i starannie wymieszać. Podawać mięso na makaronie posypane koperkiem.

Twoja opinia