Strucla z makiem i morelami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

 

Składniki:

10 dag miękkiego masła

150 ml mleka

4 dag drożdży

50 dag mąki

5 dag cukru

szczypta soli

jajko

puszka (425 ml) moreli

25 dag masy makowej

łyżka cukru pudru

10 dag śmietany kremówki

żółtko

8 dag dżemu morelowego

8 dag migdałów

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić masło i drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko i sól. Zagnieść, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Do maku dodać śmietanę kremówkę, żółtko, pokrojone na kawałki morele i 5 migdałów. Ciasto rozwałkować, posmarować przygotowaną masą makową, boki zagiąć do środka, a brzeg pokrojonymi migdałami. Ułożyć na blasze, odstawić na l5 minut. Piec 35 minut w temperaturze 200?C. Posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.

Strucla z makiem i morelami, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia