Strucla z makiem i morelami
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne
Składniki:
10 dag miękkiego masła
150 ml mleka
4 dag drożdży
50 dag mąki
5 dag cukru
szczypta soli
jajko
puszka (425 ml) moreli
25 dag masy makowej
łyżka cukru pudru
10 dag śmietany kremówki
żółtko
8 dag dżemu morelowego
8 dag migdałów
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić masło i drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko i sól. Zagnieść, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Do maku dodać śmietanę kremówkę, żółtko, pokrojone na kawałki morele i 5 migdałów. Ciasto rozwałkować, posmarować przygotowaną masą makową, boki zagiąć do środka, a brzeg pokrojonymi migdałami. Ułożyć na blasze, odstawić na l5 minut. Piec 35 minut w temperaturze 200?C. Posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem.
Strucla z makiem i morelami,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje