Struffoli- miodowe kuleczki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

szklanka mąki

1/4 łyżki oliwy

3 duże jajka

olej rośliny do smażenia w głębokim tłuszczu

szklanka miodu

kolorowa posypka

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę i sól, dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolicę i zagniatamy, aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy ją i zostawiamy na 30 minut.

Ciasto kroimy na osiem części. Z każdej formujemy wałeczek grubości 1 cm, który kroimy na centymetrowe kawałki.

Do głębokiego garnka wlewamy pięciocentymetrową warstwę oleju, rozgrzewamy do ok 190 st. Olej ma odpowiednią temperaturę, gdy po wrzuceniu odrobiny ciasta- skwierczy i wypływa prędko na wierzch.

Wrzucamy do garnka tyle ciasta, by nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż struffoli będą złociste i chrupiące (ok 2.min.). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy tłuszcz na papierowym ręczniku..

Gdy wszystkie struffoli są usmażone, w płaskim rondlu rozgrzewamy delikatnie miód. Do bulgoczącego miodu, wrzucamy struffoli i dobrze mieszamy. Gotowe wykładamy na talerz i dekorujemy kolorową posypką.

Struffoli- miodowe kuleczki, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia