Struffoli- miodowe kuleczki
Składniki:
szklanka mąki
1/4 łyżki oliwy
3 duże jajka
olej rośliny do smażenia w głębokim tłuszczu
szklanka miodu
kolorowa posypka
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę i sól, dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolicę i zagniatamy, aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy ją i zostawiamy na 30 minut.
Ciasto kroimy na osiem części. Z każdej formujemy wałeczek grubości 1 cm, który kroimy na centymetrowe kawałki.
Do głębokiego garnka wlewamy pięciocentymetrową warstwę oleju, rozgrzewamy do ok 190 st. Olej ma odpowiednią temperaturę, gdy po wrzuceniu odrobiny ciasta- skwierczy i wypływa prędko na wierzch.
Wrzucamy do garnka tyle ciasta, by nie stykały się ze sobą. Smażymy, aż struffoli będą złociste i chrupiące (ok 2.min.). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy tłuszcz na papierowym ręczniku..
Gdy wszystkie struffoli są usmażone, w płaskim rondlu rozgrzewamy delikatnie miód. Do bulgoczącego miodu, wrzucamy struffoli i dobrze mieszamy. Gotowe wykładamy na talerz i dekorujemy kolorową posypką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje