Tarta cytrynowa

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)2 i 1/2 cytrynyniepełna szklanka cukru (20 dag)4 jajkażółtko125 ml śmietany

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wyłożyć dno i boki nienatłuszczonej okrągłej formy o śr. 28 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać grochem lub fasolą. Piec 10 minut w temp. 180°C. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka oraz żółtko dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do kremu cytrynowego, wymieszać. Z ciasta usunąć groch i papier do pieczenia, wlać krem cytrynowy, piec ok. 50 minut w temp. 150°C (masa cytrynowa powinna stężeć, ale nie zrumienić się).

Tarta cytrynowa, 3.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia