Tarta cytrynowa
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
Składniki:
zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)2 i 1/2 cytrynyniepełna szklanka cukru (20 dag)4 jajkażółtko125 ml śmietany
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wyłożyć dno i boki nienatłuszczonej okrągłej formy o śr. 28 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać grochem lub fasolą. Piec 10 minut w temp. 180°C. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka oraz żółtko dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do kremu cytrynowego, wymieszać. Z ciasta usunąć groch i papier do pieczenia, wlać krem cytrynowy, piec ok. 50 minut w temp. 150°C (masa cytrynowa powinna stężeć, ale nie zrumienić się).
Tarta cytrynowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje