Tarta z rabarbarem
Składniki:
20 dag mąki7 dag drobniutkiego cukru1/2 łyżeczki cynamonujajko12 dag masłaok. 50 dag rabarbarumąka do oprószenia stolnicy3?4 łyżki cukrulistki mięty do przybrania1/2 l śmietany kremówki2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić małe kawałki kawałki.
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25?30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).
Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje