Tort cytrynowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

Składniki na ciasto i syrop:

1 filiżanka masła, w temperaturze pokojowej2 ? szklanki mąki pszennej? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki sody1 łyżeczka soli1 łyżka skórki z cytryny, startej2 szklanki cukru2 duże jajka3 duże żółtka1 szklanka maślanki1 cytryna, pokrojona na cienkie plasterki? szklanki soku z cytryny

składniki na lukier:

3 duże białka? szklanki cukruszczypta soli? szklanki wody? łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem i oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z cytryny. W dużej misce, przy użyciu miksera ubić masło i 1 ? szklanki cukru na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać całe jajka, żółtka i sok z cytryny. Na przemian dodawać mieszaninę mąki oraz maślanki i mieszać do połączenia składników. Podzielić ciasto między brytfanki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec około 30 ? 35 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Studzić 10 minut w otwartym piekarniku, a następnie na kratce.

W czasie pieczenia w garnku doprowadzić do wrzenia ? szklanki cukru i ? szklanki wody. Dodać plasterki cytryny i gotować około 25 minut. Po ugotowaniu wyjąć delikatnie plasterki cytryny z garnka i ułożyć na talerzu, do syropu zaś dodać pozostałą ? szklanki soku z cytryny. W upieczonym cieście porobić dziurki i polać je syropem z cytryny, aby nasiąkło.Zrobić lukier. Żaroodporną miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wrzucić białka, cukier, sól oraz wodę. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści, czyli około 2 ? 3 minut. Przełożyć do innej miski i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę, po ubiciu zmniejszyć obroty dodać ekstrakt z wanilii i jeszcze chwilę miksować.Następnie na paterze ułożyć jeden kawałek ciasta posmarować je częścią lukru, położyć na nie drugi kawałek ciasto i całość pokryć lukrem. Wierzch ozdobić plasterkami cytryny.

Twoja opinia