Tort czekoladowy z kremem kokosowym i orzechami pekan

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

10 łyżek masła, plus więcej do wysmarowania foremek200 gram gorzkiej czekolady1 ? szklanki mąki pszennej? łyżeczki soli1 szklanka cukru2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z waniliikrem kokosowy z orzechami pekan *czekoladowa glazura*

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie 22 cm brytfanki wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Masło oraz czekoladę umieścić w metalowej lub szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Starannie wymieszać i odstawić. Do miski przesiać mąkę, sodę oraz sól i odstawić. W kolejnej misce umieścić jaja oraz cukier i przy pomocy mikser ubić na jednolitą masę. Następnie dodać wanilię oraz roztopioną czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia. Dodać mieszaninę mąki i ponownie starannie wymieszać. Podzielić ciasto równomiernie między dwie brytfanki, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło, wbić w jego środek drewniany patyczek, jeżeli jest suchy ciasto jest gotowePo wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostudzenia. Gdy ciasto jest zimne kładziemy pierwszy kawałek na paterze, rozsmarowujemy na nim krem, zostawiając wolny brzeg. Drugi kawałek ciasta odwracamy i kładziemy na kremie lekko dociskając.Gotowe ciasto posmarować wystudzoną glazurą czekoladową i wstawić do lodówki na minimum 30minut przed podaniem.

Krem kokosowy z orzechami pekan*

Składniki:

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego10 łyżek masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii4 duże żółtka2 szklanki wiórków kokosowych1 ? szklanki drobno posiekanych orzechów pekan

Wykonanie:

Mleko, masło oraz ekstrakt waniliowy umieścić w garnku i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie w średniej misce ubić żółtka, stopniowo cały czas mieszając dodawać do nich ciepłą masę. Zahartowane żółtka wlewać do garnka cały czas mieszając. Gotować około 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami kokosowymi i orzechami pekan. Taki krem po wystudzeniu i zamknięciu w szczelnym pojemniku można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Czekoladowa glazura *

Składniki:

450 gram gorzkiej czekolady2 ? szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

Posiekać czekoladę na drobne kawałki i umieścić w szklanej lub metalowej misce. W rondelku doprowadzi do wrzenia śmietanę. Czekoladę zalać gorącą śmietaną i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Glazurę trzymać w temperaturze pokojowej przez 30 -60 minut, aż ostygnie i znacznie zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszać.

Twoja opinia