Tort wiśniowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:5 jajek1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 budyń śmietankowy1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa i dekoracja:1/2 l śmietany (30-proc.)cukier do smaku1 łyżka żelatynytrochę dżemu1 kg wiśni1 torebka galaretki wiśniowejwiśnie do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto: jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia, nie przerywając ubijania, wsypuj małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełnij natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę, upiecz w temp. 170°C. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na torebce. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj dżemem, obłóż wydrylowanymi wiśniami. Posmaruj masą, przykryj drugim krążkiem ciasta, posmaruj dżemem, obłóż resztą wiśni. Zalej tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekoruj tort resztą śmietany i wiśniami.

 

Tort wiśniowy, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia