Tort wiśniowy
SKŁADNIKI:
Ciasto:5 jajek1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 budyń śmietankowy1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa i dekoracja:1/2 l śmietany (30-proc.)cukier do smaku1 łyżka żelatynytrochę dżemu1 kg wiśni1 torebka galaretki wiśniowejwiśnie do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto: jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia, nie przerywając ubijania, wsypuj małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełnij natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę, upiecz w temp. 170°C. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na torebce. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj dżemem, obłóż wydrylowanymi wiśniami. Posmaruj masą, przykryj drugim krążkiem ciasta, posmaruj dżemem, obłóż resztą wiśni. Zalej tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekoruj tort resztą śmietany i wiśniami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje