Tradycyjny irański Sohan

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

150 gram drobnego cukru3-4 pełne łyżki gęstego miodu100 gram oleju1 łyżeczka szafranu150 gram migdałów100 gram pistacji.

PRZYGOTOWANIE:

Migdały umyć i drobno posiekać. Pozostawić do wysuszenia. Drobno posiekać pistacje. Wymieszać cukier z miodem i olejem. Gotować na dużym ogniu. Mieszać od czasu do czasu do czasu, aż cukier się roztopi i zbrązowieje. Do gotującej się mikstury dodać migdały, gotować, aż się ozłocą. Nie należy za dużo mieszać masy. Rozpuszczony w niewielkiej ilości gorącej wody szafran dodać do gotującej się mieszanki. Posmarować blaszkę olejem. Na próbę wziąć niewielką ilość gotującej się masy i położyć na blaszce. Jak szybko zgęstnieje, to znaczy, że masa jest już gotowa, jeśli nie to zmniejszyć gaz i troszkę podgotować. Wykładać masę na blachę w niewielkich ilościach i w odstępach od siebie. od razu po wyłożeniu na blachę posypujemy Sohan pistacjami. Odstawiamy masę do ostygnięcia i zastygnięcia. Ściągamy sohan z blachy za pomocą noża. Przechowujemy w szczelnie zamknietym pojemniku.

 

Tradycyjny irański Sohan, 4.8 out of 6 based on 414 ratings

Opinie

  • avatar

    |

    Nie wiem czego dotyczy przepis, ale to na pewno nie jest sohan!

Twoja opinia