Trójwarstwowe ciasto z jabłkiem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na krem:

4 duże białka1 szklanka brązowego cukru? łyżeczki soli1 ? szklanki masła, o temperaturze pokojowej

Na ciasto:

? szklanki masła, roztopionego2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonej? łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mielonego cynamonu? łyżeczki mielonego imbiru? łyżeczki soli2 szklanki brązowego cukru2 duże jajka4 jabłka Granny Smith, obrane, dwa starte na grubej tarce i dwa pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Trzy 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem, na dnie wyłożyć pergaminem, a potem oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól i odstawić. W dużej misce ubić masło, cukier i jajka na jednolitą masę. Dodać jabłka starte na tarce i jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mieszaninę z mąką i wymieszać łyżką. Podzielić ciasto między 3 gotowe brytfanki i wyrównać. Piec około 35 ? 40 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Studzić ciasta w otwartym piekarniku przez około 20 minut, a następnie wyjąć z brytfanek i studzić na kratce.Teraz należy przygotować krem. Do metalowej miski wrzucić białka, brązowy cukier i sól. Miskę postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i połączyć składniki, stale mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy miksera ubijać masę , aż będzie puszysta i schłodzona. Po około 15 minutach ubijania, stopniowo dodawać masło, ubijając dalej. Następnie na paterze ułożyć jedno ciasto, posmarować częścią kremu, a następnie czynność powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami. Kremem posmarować również brzegi ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, podawać w temperaturze pokojowej.

Twoja opinia