Waniliowo – cynamonowe kruche ciasteczka
Składniki:
3 ? szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 laski wanilii, przekrojone wzdłuż na pół,
1 filiżanka + 4 łyżki cukru
300 gram masło, w temperaturze pokojowej
2 duże żółtka
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól i 1 łyżeczkę cynamonu. Do miski wsypać cukier, dodać ziarenka wanilii i starannie wymieszać przy pomocy miksera. Następnie dodać masło i całość ubić na jasną puszystą masę. Dodać żółtka i ponownie starannie zmiksować. Do gotowej masy stopniowo dodawać mąkę stale miksując, aż ciasto będzie jednolite.
Podzielić ciasto na 3 części. 1 porcję ciasta umieścić w wyciskarce do ciastek. Na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia wycisnąć ciastka w odstępie około 2 cm. Ciasteczka umieścić w piekarniku i piec około 9-12 minut, aż zrobią się lekko złote. Powtórzyć z pozostałymi 2 częściami ciasta.
W międzyczasie wymieszać ze sobą 2 łyżeczki cynamonu i pozostałe 4 łyżeczki cukru. Gorące ciasteczka starannie posypać przygotowaną mieszanką i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje