Waniliowo – cynamonowe kruche ciasteczka

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

3 ? szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżeczki mielonego cynamonu

2 laski wanilii, przekrojone wzdłuż na pół,

1 filiżanka + 4 łyżki cukru

300 gram masło, w temperaturze pokojowej

2 duże żółtka

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól i 1 łyżeczkę cynamonu. Do miski wsypać cukier, dodać ziarenka wanilii i starannie wymieszać przy pomocy miksera. Następnie dodać masło i całość ubić na jasną puszystą masę. Dodać żółtka i ponownie starannie zmiksować. Do gotowej masy stopniowo dodawać mąkę stale miksując, aż ciasto będzie jednolite.

Podzielić ciasto na 3 części. 1 porcję ciasta umieścić w wyciskarce do ciastek. Na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia wycisnąć ciastka w odstępie około 2 cm. Ciasteczka umieścić w piekarniku i piec około 9-12 minut, aż zrobią się lekko złote. Powtórzyć z pozostałymi 2 częściami ciasta.

W międzyczasie wymieszać ze sobą 2 łyżeczki cynamonu i pozostałe 4 łyżeczki cukru. Gorące ciasteczka starannie posypać przygotowaną mieszanką i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

Twoja opinia