Wigilijna zupa grzybowa
Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
10 dag suszonych grzybów1 cebulawłoszczyzna2 – 3 łyżki olejusól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby kruszymy, zalewamy 1/2 litra wody i odstawiamy na co najmniej 2 – 3 godziny. Najlepiej je namoczyć dzień przed gotowaniem. Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się dobrze zrumieni. Obieramy jarzyny. Do grzybów dolewamy litr wody, zagotowujemy. Dodajemy jarzyny w całości, usmażoną cebulę, solimy, trochę pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż grzyby będą miękkie. Z zupy wyjmujemy jarzyny.
Wigilijna zupa grzybowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje