Wołowina duszona w ciemnym piwie
Składniki:
2 kg wołowiny, pokrojonej w 5 cm kostkę? szklanki mąki pszennej360 gram koncentratu pomidorowego2 ? kg młodych ziemniaków, dokładnie umytych2 średnie cebule, pokrojone na 2,5 cm kostkę400 ml wywaru wołowego1 puszka ciemnego piwa10 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterkigruba sól i mielony pieprz600 gram mrożonego groszku, rozmrożonego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wołowinę dokładnie oprószyć mąką. Mięso wymieszać z pastą pomidorową i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać ziemniaki, cebulę, bulion, piwo oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.Po kilku minutach mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego ze szczelną przykrywką i wstawić do piekarnika. Piec około 2 ? – 3 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć z pieca, dodać groszek, doprawić solą oraz pieprzem i od razu podawać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje