Zapiekanka z grzybami
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3 borowiki25 dag podgrzybków10 łyżek mąki4 łyżki masła5 jajek10 dag wędzonego boczkupęczek szczypiorku1/2 szklanki śmietany10 dag żółtego serasólpieprz1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Boczek pociąć w kostkę, a szczypiorek posiekać. Pozostałe jajka roztrzepać razem ze śmietaną, połączyć ze startym serem i szczypiorkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę (dno i brzegi), gęsto ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć grzyby i boczek, zalać masą jajeczną. Piec ok. 45 minut w temp. 200°C. Pokroić na porcje, podawać na gorąco.
Zapiekanka z grzybami,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje