Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
1 kg ziemniakówcebula15 dag boczku wędzonego10 dag kiełbasy2 łyżki masła200 ml śmietanki 18-proc.20 dag sera żółtegojajkopieprzząbek czosnkupomidornatka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15?20 min. Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje