Zupa krem z selera

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła1 ? kg selera naciowego, pociętego na plastry o grubości 1 cmliście z selera naciowego do dekoracji1 średnia cebula, grubo posiekana300 gram ziemniaków, obranych i pokrojonych na 1 cm kostkęgruba sól1-2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Masło roztopić w dużym garnku, dodać seler, cebulę oraz ziemniaki i doprawić solą. Podsmażać mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut. Do garnka dodać 6 szklanek wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać gorącą, ozdobioną liśćmi selera.

Twoja opinia