Zupa kurkowa

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

0,5 kg świeżych kurek4-5 średniej wielkości ziemniaków1 cebula2-3 łyżki masła1 litr wywaru warzywnego1/3 szkl. śmietany 18%1 płaska łyżeczka mąki pszennej0,5 szklanki świeżego soku z marchwido smaku: sól i pieprz mielonydo posypania: posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnką, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Zupa kurkowa, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia