Zupa Minestrone

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula, posiekana2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę? łyżeczki płatków chili1 łyżeczka mielonego świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonegogruba sól i pieprz mielony420 gram pomidorów, obranych ze skórki i drobno posiekanych1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę200 gram kapusty włoskiej, drobno pokrojonej420 gram fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej220 gram zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2,5 cm kawałki1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę? filiżanki listków świeżej bazylii? szklanki startego parmezanu

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchew, seler, płatki chili, rozmaryn, 1 ? łyżeczkę soli oraz ? łyżeczkę pieprzu. Podsmażać ciągle miesząc, przez kilka minut, do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać pomidory i całość doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki, kapustę, fasolę Cannellini i 1 litr wody. Doprowadzić do wrzenia i dodać fasolkę szparagową. Gotować około 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z czosnkiem i bazylią. Podawać posypane parmezanem .

Twoja opinia