Zupa wonton

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki na zupę:

400 gram bulionu drobiowegogruba sól3 dymki, pokrojone w cienkie poprzeczne plasterki2-3 łyżeczki octu ryżowego? łyżeczki oleju sezamowego

Składniki na pierożki:

0,5 kg ciasta na pierogi? szklanki posiekanej kapusty włoskiejgruba sól170 gram mielonej wieprzowiny3 szalotki, drobno posiekane1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru, obranego1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować pierożki wonton. W średniej misce wymieszać kapustę oraz ? łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu kapustę należy przełożyć do papierowego ręcznika i odcisnąć nadmiar wody. Z powrotem wrzucić do miski. Dodać wieprzowinę, szalotki, imbir, sos sojowy oraz olej sezamowy i dokładnie wymieszać.

Na każdy kawałek papieru na pierożki położyć łyżkę farszu. Palcami zanurzonymi w wodzie, posmarować wszystkie krawędzie ciasta, aby się dobrze kleiły. Kwadratowy kawałek ciasta złożyć tak, aby powstał trójkąt, dokładnie docisnąć. Dłuższe rogi posmarować wodą i połączyć ze sobą i znowu starannie docisnąć. Powtórzyć czynność z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe pierożki przykryć wilgotną ścierką, aby niewyschły.

W dużym garnku wymieszać bulion, 4 szklanki wody i 1 łyżeczkę soli, całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru, powoli kolejno dodawać pierożki wonton. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować pierożki na wolnym ogniu około 4-6 minut. Po upływie tego czasu zupę wymieszać z octem ryżowym i olejem sezamowym, podawać gorącą posypaną dymką.

Twoja opinia