Zupa z dorszem i ziemniakami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła6 dymek, grubo posiekanych2 łodygi selera naciowego, grubo posiekane2 ząbki czosnku, posiekane3 łyżki mąki pszennej450 gram soku z małży1 ? kg młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę? liścia laurowego, suszonego450 gram filetu z dorsza, pokrojonego na 5 cm kawałki1 szklanka mlekagruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku stopić masło. Dodać dymki, seler oraz czosnek i podsmażać do miękkości 2-3 minut. Dodać mąkę i starannie wymieszać. Następnie dodać do garnka sok z małży i 2 szklanki wody i wszystko dokładnie połączyć. Dodać ziemniaki, tymianek i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 10 minut. Dodać dorsza i gotować jeszcze 8 minut, aż ryba dojdzie. Wlać mleko i zagotować. Liść laurowy wyjąć i wyrzucić, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać natychmiast.

Twoja opinia