Zupa z pieczarkami i kaszą jęczmienną
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek1 ? kg pieczarek, kapelusze pokrojone na pół, a następnie na plasterki1 średnia cebula, posiekana2 ząbki czosnku, posiekane? łyżeczki suszonego tymiankugruba sól i mielony pieprz700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego1 szklanka kaszy jęczmiennej? szklanki natki pietruszki, posiekanej1 łyżka świeżego soku z cytryny30 gram parmezanu w płatkach
Wykonanie:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pieczarki, cebulę, czosnek oraz tymianek, całość doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Do garnka dodać bulion oraz 2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień dodać, kaszę jęczmienną i gotować, do momentu, aż kasza będzie gotowa. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Podawać przyozdobione płatkami parmezanu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje